Това е заложено в Националната здравна стратегия 2014-2020 година

Линейките на Спешната помощ ще обслужват пациентите до 30 минути на повече от 95% от пациентите, както и намаляване на детската смъртност до средните нива на страните от ЕС. Това предвижда Националната здравна стратегия 2014-2020, която беше разгледана в здравната комисия на НС, информира БГНЕС.


В документа се предвижда въвеждане на здравна карта, електронно здравеопазване, увеличаване на очакваната продължителност на живота в добро здраве с две години, намаляване на детската смъртност с 30%, както и модернизиране на системата за спешна медицинска помощ. Заложено е ефективно функциониране на майчиното, детското и училищно здравеопазване.


Националната здравна стратегия включва определяне на лечението според индивидуалните биологични и личностни особености на пациента. Предвижда се нарастване на публичните разходи за здравеопазване с разнообразни източници на финансиране.


В документа е посочено, че ще се върви към увеличаване на трудовите възнаграждения на медицинския персонал до средноевропейски нива.