Зрител на Нова сигнализира за пълнозърнест хляб, който в средата си е напълно бял на цвят

Слагат ли боя в хляба? Наш зрител повдигна този въпрос, след като ни изпрати снимка на хляб, за който предполага, че е боядисан бял хляб. Агенцията по храните започна проверка по случая. 
 
„Редовно консумираме този хляб и когато стигнахме до последните филийки, установихме, че това не е 100% пълнозърнест хляб, както пише на етикета”, разказа Соня Георгиева. 
 
След малката изненада на закуска, подозренията й падат върху производителя.
 
„Предполагам, че това е бял хляб, който е боядисан и съответно са му добавени семената, както е този вид хляб с 6 зърна. Когато на опаковката е записано, че е 100% пълнозърнест, очаквам това наистина да е така”, коментира Соня.
 
От фирмата производител отговориха, че хлябът е 100% пълнозърнест и отрекоха в продуктите от тази серия да се слага каквото и да било бяло брашно или оцветители. Те определиха белите участъци в иначе пълнозърнестия хляб като „случаен технологичен пропуск”. Изводът е направен след вътрешна проверка по случая. 
 
Инж. Атанас Дробенов от Агенция по безопасност на храните бе категоричен, че е налице фрапиращ дефект в хляба. Експертите установяват, че това са остатъци от бял хляб, който е бил замесван преди това в същата машина, която не е била добре почистена. 
 
Макар и този дефект да не представлява риск за здравето на хората, за производителя все пак ще има санкции. Дали има непозволени оцветители и дали това, което пише на етикета, отговаря на съдържанието - проверката тепърва ще установи. Допълнителни оцветители в хляб от други производители вече са били засичани от здравните власти у нас, но те са били от естествен произход и без риск за здравето ни. 
 
Агенцията по храните проверява всички обекти в цялата страна. Вече са открити и нарушения - в някои хлябове се влагат допълнителни Е-та, въпреки че не е редно. Други пък имат несъответствия в етикетите. Всеки случай се санкционира, твърдят властите.
 
Повече гледайте във видеото.