Нападението на Енимехмедов остави много неясноти и съмнения, смята Октай

Октай Енимехмедов, който се опита да стреля с газов пистолет по почетния председател на ДПС Ахмед Доган, вече е под домашен арест, след като прокуратурата беше поискала 17 години затвор за нападателя, а беше осъден на 3,5 години. Лидерът на движението Лютви Местан реагира остро, като обвини магистратите и видя сценарий, започнал още на 19 януари миналата година.

 

„За съжаление ръководството на ДПС през последните десетина години загуби реалност за политически оценки в нашата страна. Не може политическа декларация да се чете по толкова остър начин по отношение на съдебно решение”, коментира в „Събуди се” бившият високопоставен член на движението Осман Октай. Той определи упреците на Местан към правосъдието като предизборни клишета и определи случилото се за "нормално развитие на съдебния процес".

 

„Друг е въпросът, че самият акт имаше и ще има много сериозен политически отзвук”, отбеляза Октай. Според него нападението е оставило много неясноти и съмнения. Не трябва обаче да се вярва, че Доган си е самоорганизирал атаката, защото този акт го е унижил.

 

„Година преди да се случи този сценарий, казах пред Нова ТВ, че е време Доган да слезе от сцената, защото има възможни сценарии той да бъде оттеглен – точно от тези, които го употребиха за реализация на този модел на политико-олигархичен преход в България и неговото утвърждаване. Неслучайно той демонстрираше фалшиво самочувствие от това задкулисие, което му се даваше. И днес ДПС изпълнява такава роля”.

 

Според Октай подозренията са, че има други сили, които са принудили Доган да се оттегли като реален играч от политическата сцена. По думите му тези сили са извън ДПС и оказват влияние чрез посредници – политически, финансови, медийни, съдебни, нарко посредници. „Съдбата и развитието на страната са в ръцете на задкулисието, не в ръцете на самия Доган”, заяви Осман Октай.

 

Октай смята, че Енимехмедов трудно може да бъде използван от политическия инженеринг у нас, защото "проявата на агресия няма как да бъде политическа платформа".

 

Целия разговор с Осман Октай можете да проследите във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си