В девет области на Северна България е обявен жълт код за силен вятър

В първия ден от новата седмица – 17-и март, в девет области на Северна България е обявен жълт код за силен вятър със скорост 50-70 километра в час и пулсове до 90.
 
В неделния ден у нас духаха ветрове с подобни скорости, като най-силни бяха на връх Мургаш - през целия ден поддържаха около и над 140 километра в час.
 
В понеделник преди обед облачността ще е разкъсана, по-значителна на запад, където сутринта не е изключено да превали. През деня облаците ще намаляват, следобед в много райони до слънчево. Ще продължи обаче да духа умерен до силен западен вятър.
 
Температурите сутринта ще бъдат между 3 и 8 градуса, а следобедните стойности ще са от 14 до 19-20 градуса.
 
Над планините облаците ще са повече преди обед над масивите от Югозападна България, следобед ще има повече слънце. Все още ще духат силни до бурни ветрове, а температурите по върховете ще са от минус 4 до плюс 4.
 
Област на високо налягане от Централното средиземноморие обхваща голяма част от континента и утре ще се разширява към Балканите. Тя ще задържа облаците и валежите от дъжд и сняг далече на север и на изток, а към Западна Европа ще насочва топъл въздух.
 
Утре на запад и на юг температурите ще са от 15 до 20 градуса, на Пиринеите и до 25. Под 10 градуса ще са максималните на север.
 
У нас във вторник ще е предимно слънчево и топло с температури следобед около 20 градуса. В сряда хубавото време ще се задържи през деня, но вечерта и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще премине нова хладна вълна. В четвъртък ще е с два-три градуса по-хладно и все още ветровито, но облаците бързо ще намалеят. В петък и събота ще е слънчево и приятно топло.