Експертът Владимир Велинов коментира трагичния случай в Лясковец

Близките на нашите пациенти най-често са най-силно застрашени от тях. Това е статистиката. Има полезен ход –всеки гражданин има право според закона да информира кварталния полицай или районния прокурор, след което този индивид да бъде наблюдаван и да се предприемат мерки”, казва в студиото на „Здравей, България” експертът по съдебна психиатрия доцент Владимир Велинов. Той коментира трагичния случай в Лясковец, при който загина служител на МВР, а трима други бяха ранени, след като се опитаха да арестуват психичноболен мъж.

 

„В законите има ясни текстове за мерките и начините на лечение на опасните психичноболни. Много отдавна психиатричната асоциация предлагаше на здравното министерство за условията, начините, сроковете и заплащането на лечението на опасните болни. Защото голяма част от тях не са осигурени и няма как, освен болнично, да се проведе това лечение. Извънболничното е много по-важно. Има стандарт по съдебна психиатрия, но той отлежава в някакви архиви вече шеста година. В него всички тези неща са описани като задължения”, категоричен е Велинов.

 

„Трудно е да се намесвам в решенията на институциите, защото той още тогава е бил определен за лечение със съдебно решение. Защо не се е провело такова – вече друг трябва да отговори”, добави експертът.

 

Психиатърът може да залитне в прекалена хуманност, но ако е със силни граждански позиции може да залитне и в прекалена рестрикция. Психиатрите обаче могат да говорят за болестта и да свържат болестта с риска. Овладяването му вече се случва след това. Опасният пациент е първо опасен, после пациент. И тук вече се разминават ролите. Опасният гражданин би трябвало да бъде контролиран от друг. Психиатърът ще го контролира едва когато опасността е овладяна”, заяви той. 

 

Целия разговор с Владимир Велинов гледайте във видеото.