Протест пред МВнР подкрепи присъединяването на Крим към Русия

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че референдумът в Крим е незаконен и противоречи на международното право, което Москва потъпква. По думите му Русия вече е окупирала Крим и си е организирала допитването.

 

Държавният глава заяви, че страната ни трябва да излезе с категорична позиция, която да е в подкрепа на европейската. Президентът зададе и въпросът - може ли български граждани от турски произход да поискат подобна намеса от турския премиер?

 

Ето и коментара на министъра на външните работи:

 

„Не обсъждаме и не сме в хипотезата на третото равнище на санкции – икономическите”, отбеляза Кристиан Вигенин. „На този етап няма необходимост от каквито и да било притеснения. Тази хипотеза остава обаче. Тя ще бъде обсъждана в следващи периоди, ако видим, че няма конструктивност, желание за диалог и решаване на проблемите от страна на Русия”.

 

Днес пред сградата на външното министерство в София се проведе протест в подкрепа на присъединяването на Крим към Русия. Хората поискаха и оставката на министър Кристиан Вигенин.

 

Според протестиращите, обявяването на референдума в Крим за нелегитимен от българска страна ще ни вкара в „братоубийствен конфликт с Русия”. Исканията им са България да запази неутралитет в отношенията Украйна–Русия.