Може ли български граждани от турски произход да поиска намеса от турския премиер, попита президентът

Референдумът в Крим е незаконен, а Русия потъпква международното право. Така държавният глава коментира кризата в Украйна и допитването в републиката, която реши да се присъедини към Русия.

 

Росен Плевнелиев категорично осъди състоялия се в Автономна република Крим вот за отделяне на Крим от Украйна, съобщиха от прессекретариата на президентството: "Референдумът противоречи на украинската конституция и на международното право. Това е изключително опасно, категорично неприемливо и аз го осъждам и ще продължавам да защитавам тази позиция", каза той пред български журналисти в Лондон.

 

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", заяви Плевнелиев. "Ако има стабилен фундамент, на който всички можем да се опрем, това е правото и правовата държава. Ако то бъде "взривено", ние нямаме стабилна основа, върху която да стъпим", предупреди държавният глава.

 

"Начинът на провеждането на референдума в Крим създава глобален прецедент" - отправи още едно предупреждение Росен Плевнелиев. Президентът заяви, че страната ни трябва да излезе с категорична позиция, която да е в подкрепа на европейската. Държавният глава зададе и въпросът – може ли български граждани от турски произход да поиска подобна намеса от турския премиер?

 

"Да – балансирана позиция, но не на цената на бъдеща катастрофа за региона и за света", коментира още президентът призивите за "умереност" по отношение на действията на руската страна.