Издадени са наказателни постановления на EVN и ЕНЕРГО-про и те са глобени с по 1 млн. лева

„Ако ЕРП-та не си платят до края на деня, утре ДКЕВР ще заседава и ще вземем решение. Едно от действията ни, което можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз”, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев. Регулаторът смята, че има основание да бъде отнет лиценза на трите дружества.

 

Боев съобщи още, че са издадени наказателни постановления на EVN и ЕНЕРГО-Про и могат да бъдат глобени с по 1 милион лева. „В процес е и издаването на наказателно постановление, с което ще бъде глобена и ЧЕЗ", заяви още председателят на ДКЕВР. Дружествата обаче могат да обжалват санкциите.

 

"ЕРП-та, като всички участници на пазара, трябва да спазват закона. Те дължат 318 милиона лева", каза Боев.

 

Днес изтича ултиматумът на енергийния министър към енергодружествата. Той им даде един ден, за да платят 300 милиона лева дългове, които имат към Националната електрическа компания.

 

И реакциите на енергодружествата.  ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про не виждат причина да им бъдат отнети лицензите. И трите дружества уточняват, че не са спирали плащанията си към НЕК. От страна на НЕК обаче, задълженията не се изпълняват последователно и законосъобразно, твърдят ЕРП-тата.