Обитатели на центъра недоволстват - чакат статут, не са получавали помощи

Бунт на бежанците в Харманли. Чужденците недоволстват, защото не са получили полагащите им се месечни помощи и заради бавните процедури около получаването на статут.

 

По обяд над 100 от обитателите на лагера се събраха на входа и не допуснаха камиона с храна да влезе вътре. Часове наред бежанците крещяха, че искат по-бързо да получат статут и пари.

 

Недоволството на бежанците е провокирано първо от това, че процедурите се бавят и второ, че голяма част от тях не са получили обещаните им помощи. По закон всички чакащи статут на бежанци трябва да получават по 65 лв. месечно за издръжка и храна. Според бежанците обаче някои хора са центъра от 5 - 6 месеца, а досега не са получили никакви пари. Други са взели само по 5 – 10 лева за януари.

 

От ръководството на центъра обясниха, че на практика право на помощ имат всички, които са регистрирани.

 

„Тъй като преди това нямаше персонал тук и самата регистрация на повечето хора започна от януари, затова те може да са стояли тука, но след като не са били регистрирани, не са получавали такива помощи”, обясни директорът на Приемателен център – Харманли Йордан Малинов.

 

Уверенията са, че до края на седмицата парите ще бъдат раздадени. Ускорена е и процедурата по даване на статут, но въпреки това са готови документите на едва двайсетина от 1 300 обитатели на лагера.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов