Колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции, попита риторично председателят

Пaрлaментът удaри нa кaмък по темaтa Укрaйнa. Въпреки всички очaквaния депутaтите дa приемaт деклaрaция зa конфликтa, въпросът беше мълчaливо отложен. Причинaтa е в рaзнопосочните позиции нa пaрлaментaрните групи, които прaвят консенсусa невъзможен. „Aтaкa” искa България дa приеме референдумa в Крим, ГЕРБ твърдо подкрепят позициятa нa Европейския съюз, a БСП опитвaт дa бaлaнсирaт между Европa и Русия.

 

Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия. Тя трябва да бъде максимално обща. Очевидно, че засега не се постига такава”. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

 

Изказването му бе по повод позицията на България за кризата в Украйна. По-рано днес той обяви, че в дневния ред не е включена точка за разглеждане на декларация за ситуацията там.

 

„Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции”, коментира още Миков.

 

По-рано днес парламентарната група на „Атака” настоя темата за Украйна да бъде обсъдена в пленарна зала: „Настояваме тази точка да влезе в седмичната програма, Народното събрание да излезе с позиция и България да има позиция по темата”, заяви депутатът Десислав Чуколов.

 

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че в сряда социалистите ще предложат парламентът да разгледа проект на декларация за Урайна.

 

„Нашият проект е представен и внесен преди десетина дни. Това е принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза”, заяви Станишев на пресконференция във вторник.

 

В събота Националният съвет на БСП призова Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна. В своя позиция социалистите изразиха категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Наред с това отбелязаха, че България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в бившата съветска република. От левицата обявиха, че ще предложат позицията им да стане основа за обща декларация на парламента.

 

В партията-мандатоносител обаче има известни различия по отношение на украинската криза и за това каква трябва да е българската позиция. За това свидетелстват критиките, които понесе външният министър Кристиан Вигенин около посещението си при новата власт в Киев и последното изказване на депутата Николай Малинов за събитията в Крим, което предизвика реакции в социалните мрежи.

 

Предложението за парламентарна декларация за Украйна коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан. „Кризата в Украйна е най-тежката криза, пред която се изправя Европейският съюз. Една от най-засегнатите страни е Република България. Освен преките икономически последици, следва да имаме предвид и факта, че в Украйна има близо 300-хилядно българско малцинство”, посочи той в своя позиция, разпространена вчера от ДПС.

 

Опозицията твърдо подкрепя позицията на Евросъюза по отношение на събитията в Украйна. Днес стана ясно също, че парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС да разследва изказване на лидера на социалистите в интервю за „Труд”, в което Станишев  сравнил Крим с Кърджали с думите: „…Ако утре някой поиска референдум за Кърджали…”. „Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци. Нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим”, заяви в парламента депутатът от опозицията Цвета Караянчева.