Трите дружества пледираха невинни и не се съгласиха с обвиненията към тях

ЧЕЗ, ЕНЕРГО-про и ЕВН могат да загубят правото си да снабдяват България с ток. Енергийният регулатор реши - трите дружества нарушават правилата, затова срещу тях започва процедура за отнемане на лиценза им на снабдители. 

 

Днес дружествата получиха своеобразен жълт картон. Започването на процедура не значи непременно, че те ще изгубят правото си да работят у нас. Дори и да им вземат лиценза, ще бъде назначен служебен управител - нещо като служебен кабинет в мига, в който страната остане без правителство, който да гарантира доставките на ток

 

След тричасово журналистическо очакване пред сградата на регулатора, решението пристигна под формата на лист хартия. А там пише, че дружествата нарушават правилата. Едни бавят плащания, други си прихващат от НЕК. И лицензът им на снабдители е под въпрос. 

 

Енергото отвърна на писмото с писмо. „Изумени сме от решението, което ДКЕВР е взела за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ Електро България. За подобни крайни действия липсват всякакви основания”, заявиха от ЧЕЗ, което дължи 67 милиона лева към НЕК.

 

От ЕВН, които дължат най-много на НЕК - 216 милиона лева, заявиха, че приемат тази процедура като „още една възможност, която ще демонстрира недостатъците в системата и проблемите, създадени от нерешени въпроси.”

 

Трите дружества пледираха невинни и не се съгласиха с обвиненията към тях. 

 

А докато държава и енергодружества си скубят косите, какво остава за потребителите? „Нека първо да видим как ще се развие спорът. Но не се притеснявайте – дори и при най-неблагоприятни развития, ток ще има кой да доставя”, заяви премиерът Пламен Орешарски. 

 

Ток ще има, но на каква цена? „Аз лично и моите колеги от „Коалиция за България” не виждаме нито икономическа, нито техническа причина цената на тока да се вдига”, каза Явор Куюмджиев, зам.-председател на Комисията по енергетика. 

 

Управляващите обявиха още, че се надяват дружествата да оправят поведението си и да не се стига до отнемане на лицензи. А когато въпросът опря до това кой е виновен - енергетиката преля в чиста политика.

 

Драмата с лиценза може и да се размине. Условието е една седмица, след като получиха жълт картон, дружествата да спрат с нарушенията и оправят щетите.

 

Този мач вече сме го гледали - точно преди година. Тогава регулаторът стартира процедура срещу ЧЕЗ, която 10 месеца по-късно беше прекратена, а дружеството запази лиценза си.

 

Повече по темата гледайте във видеото.