Екип на Нова посети трите най-популярни ски курорта у нас, за да сравни цените там

Колко струва човек да се храни в планината, докато е на ски у нас? Това се запитахме след като миналата седмица ви показахме касова бележка от един от курортите ни, която ни шокира с високите си цени. И понеже пазарът е свободен, решихме да го проверим - Нина Димитрова и кореспондентите ни в Смолян разказват какви са цените в Банско, Боровец и Пампорово.


Обиколихме и снимахме там, където туристите нямат почти никакъв избор и трябва да се съобразят със солените цени - на междинните и крайните станции високо в планината, където често има не повече от едно или две заведения.


Посетихме трите най-популярни ски курорта у нас. Качихме се на върховете: Снежанка и Ястребец. Разходихме се и до Бъндеришка поляна. Най-евтино се оказа в Пампорово.


На Ястребец в Боровец цените са малко по-високи. Пържените картофи със сирене струват 6 лева. За едно кафе с мляко чужденците плащат по пет лева. Българите се ползват от 30% отстъпка и им илиза 3.50 лева. Две кюфтета с гарнитура струват 14 лева, а пилешката супа е 6. Заведението е единствено около крайната точка на лифта. На върха има още няколко, но те са в далечината и до тях стигат единствено скиорите. Цените се струват завишени и на английските туристи.   


И ако пържените картофи струват 5 лева в Пампорово и 6 в Боровец, то в Банско цените са доста по-дебели. За тази порция платихме 10 лева. В комбинация с две бири излиза 22 лева. Тук за пилешка супа трябва да приготвите 9 лева, а за чаша горещ шоколад 7. Не е изненадващо, че при тези цени не забелязахме българи в няколкото заведения на Бъндеришка поляна. А и като цяло чужденците в този курорт са много повече от нашенците.


Затова пък чужденците са доволни. Определят цените като разумни и поръчват бутилки бира за по 6 лева или 3 евро.


Работниците в заведенията по върховете обаче не са толкова доволни, че снимаме. Не са и разговорливи с екипа ни.


Повече по темата гледайте във видеото.