Депутати коментираха фактите около "провалената акция"

Изслушване на главния секретар на МВР във Вътрешната комисия на парламента вчера трябваше да даде отговори на въпросите около трагичното развитие на полицейската акция в Лясковец, при която загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма. „Операцията е провалена”, призна Светлозар Лазаров, но опозицията не е доволна от изчерпателността на отговора. Вината за смъртта на командоса Емил Шарков беше прехвърлена на полицейските служители във Велико Търново, чиито действия предупредили психично болния Петко Петков за готвещия се щурм срещу дома му.  

 

Да се твърди, че двама служител на ниско ниво ще поемат цялата отговорност е несериозно. Когато се използва СОБТ – отговорността е на най-високи равнище. Това коментира в „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков.

 

Обстановката е ескалирала от началото на януари, Петков се е готвел за самоотбрана доста сериозно, припомни народният представител от опозицията.

 

Вучков посочи и други грешки при провалената акция на МВР, като даде пример с това, че съседите на Петков не са били изведени.

 

„Главният секретар на МВР трябва да поеме отговорност. Оттук нататък за всичко, което се случва в сектор „Сигурност” трябва да отговаря вътрешният министър. Без съмнение отговорност трябва да бъде поносена”, заяви депутатът. От ГЕРБ вече поискаха оставката на Лазаров.

 

„Вчерашното изслушване имаше за цел да изясни до голяма степен фактическата обстановка и действията на полицаите по случая Лясковец”, отбеляза Атанас Мерджанов от Коалиция за България. По думите му на заседанието станало ясно, че „областните дирекции на МВР съществуват като феодални владения”. Необходимо е да се направи цялостна проверка на всички дирекции и на тази във Велико Търново, смята представителят на парламентарното мнозинство.

 

Проблемът е, че командосите са били подготвени, но двама служители на ОД МВР - Велико Търново са заснели, без да е необходимо, къщата на Петко Петков и с това са повишили напрежението. Освен това местните полицаи не са информирали колегите си от специалния отряд за тези свои действия.

 

Повече по темата ще разберете от разговора във видеото.