Той видя изход в оптимизирането на разходите и пазара за балансираща енергия

„Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на тези, които вземат решения. Ако съдим по миналото, вероятно цената ще се повиши, но ако ЕРП-тата станат държавна собственост. Докато бяха държавни, електроразпределителните дружества имаха 25% от крайната сметка. Сега имат 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10 на сто. Предприятията успяваха да си съберат само 5% от сметките”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият енергиен министър Трайчо Трайков на въпрос дали цената на тока ще поскъпне. Според него и ЕРП-тата, и НЕК са поставени в ситуация, в която не могат да работят.

 

НЕК е в технически фалит. Ито заради проекта „Белене” и дефицита в енергийната система. Не мога да кажа колко дължи в момента, тъй като това са подвижни величини, но сигурност дефицита в НЕК е над 1,5 милиарда лева. И този дефицит ще продължи да расте, тъй като е заложен в енергийната система”, прогнозира председателят на ЕНП Мария Капон. По думите й НЕК дължи повече пари на ЕРП-тата, и то основно заради зелената енергия.

 

„Факта, че НЕК ще получи месец по-късно пари от ЕРП-тата за енергия, ще го съсипе. ДКЕВР се държи като побойник, който изпразва джоба от Иванчо, после набива Петърчо, за да му даде той своети стотинки, за да не умре Иванчо от глад”, обясни Трайков създалата се ситуация.

 

„За да поставим диагнозата, трябва да разберем какво се е случило. Невинни в ситуацията няма, а виновни са политиците. В закона за енергетиката при Тройната коалиция беше заложено политиците, и сега тук една сладка задача за журналистите. Има публичен регистър с фирми, които имат сертификат за зелена енергия. В сегашното Народно събрание по неши данни има конституционно мнозинство от народни представители, които имат конфликт на интереси с фирми, които имат. Това означава над 160 депутати са свързани с фирми, които печелят от зелена енергия. Добрев присъедини много повече фирми, отколкото имаше нужда”, категорична бе Мария Капон. Председателят на ЕНП Мария Капон изчисли, че до юли няма да има поскъпване на цената на тока.

 

„Възможно е да спре тока, защото средствата, които се одобряват от ДКЕВР за инвестиции и за оперативни разходи, са недостатъчни. В момента компаниите икономисват основно от поддържката на системата”, поясни бившият енергиен министър. Той видя изход от ситуацията в оптимизирането на разходите и пазара за балансираща енергия. "Това означава да се създадат големи групи от потребители и производители, които вътре да предвиждат колко енергия ще се се произведе и консумира на следващия ден. По този начин се елимирина непредвидимостта в системата и по така ще се държат по-малко резервни мощности, а за тях се плаща, дори когато те не произвеждат ток”, поясни той.

 

Трайков прогнозира и какво ще се случи, ако се отнеме лиценза на ЕРП-тата.


„Ако вземат лиценз, трябва да назначат управител, може и физическо лице и той започва да върши работата на ЕРП-тата, само че с техните активи. Мрежата си остава на инвеститорите, защото те са платили 1,6 милиарда за нея. Ако искат да им я вземат, трябва да им я платят”, категоричен бе той.


Целия разговор гледайте във видеото.