След Крим се питаме – кой е по-бърз: картографите или ходът на историята

Може би сте се питали – защо дадена държава е оцветена в розово, а друга в зелено. Като цяло  при обикновените политически карти, изборът на окраска за дадена държава, е случаен. Поне днес.  

 

„Може би в социализма имаше Русия, Съветския съюз гледахме с по-червен цвят да ги отбележим, а натовските държави в тъмни краски”, припомня доц. Марин Русев, ръководител на катедра „Политическа и регионална география”.

 

Разбира се, не винаги картата, такава каквато от училище я познаваме, е достатъчна като информация със своя цвят, със своите граници. Това са в много случаи имагинерни величини – може да пише Румъния на едно голямо петно от картата на Европа, но вътре живеят унгарци – това не личи на картата”.

 

През последните 70 години от историята ни най-голяма промяна по картата на Европа има след края на Студената война - обединението на Германия, разпадането на федерално устроени държави, като Чехословакия, бивша Югославия, бившия Съветски съюз.

 

„В света за последните около 20-25 години имаме минимум 25 нови държави. Като че ли ние се примирихме с факта, че вече процесът на разпад се е случил, а виждаме ехото на този процес и в Косово и в Крим – процесът продължава”, коментира експертът. Това ни кара да се питаме – кой е по-бърз: картографите или ходът на историята.

 

Според експерти в САЩ картата трябва да отразява света какъвто е всъщност, а не така както на някои им се иска. Дали и как ще се промени политическата на Европа след присъединяването на Крим към Русия, предстои да разберем.

 

Повече за картите и промените в тях ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Златина Зехирова