Предлагат от Центъра за градска мобилност

10 минути гратис в синята и зелената зона за паркиране за шофьорите в София. Такова предложение е внесъл Центърът за градска мобилност (ЦГМ) в Столичния общински съвет. Предстои съветниците да разгледат идеята, научи "24 часа".

 

Данните показват, че част от скобите, които се поставят в зоните за паркиране, са заради сбъркани SMS-и. Чрез промяната се цели да се даде време на шофьорите да пратят спокойно съобщение, да си купят талон или да ползват паркомат. Така и родителите, които водят децата си на детска градина или на училище, няма да плащат за паркиране, обясняват от ЦГМ.

 

За да ползват бонуса, шофьорите ще получават безплатни талони, които ЦГМ ще разпространява. Като паркират, те ще трябва да отбележат на тях само часа на спиране. Подобна организация действала във Виена. 

 

В момента пък текат срещи с ръководствата на болници, за да се намери решение на проблема с паркирането около тях, като се разширят местата. Предстои СОС да реши и съдбата на безплатния паркинг около Националния стадион "Васил Левски".