Той съобщи, че започваме оценка на въздействието на околната среда, която ще отнеме шест месеца

„Собствениците на акциите ще бъдат публично достояние следващата седмица. Съгласно българското законодателство, когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите”, заяви в „Здравей, България” Тим Чадуик, председател на борда на директорите на „Мадара България пропърти фонд”, компанията инвеститор, която иска да строи в Карадере. 

 

Той съобщи още, че това са групи от международни инвеститори и поради факта, че не са българи, те е нормално да са офшорни компании, защото това значи „извън граници”.

 

„По закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите и заради това Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор”, обясни Тим Чадуик.

 

Попитан къде се намира техния офис Чадуик отговори, че в България имат доста мениджъри, които ще работят по проекта на място

 

„Започваме оценка на въздействието на околната среда, която отнема шест месеца. През това време нищо няма да се прави в Карадере. Имаме и протокол от „Натура 2000”, обясни той.

 

На въпрос с кой член на правителството осъществяват контакт, за да бъде одобрен този проект, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. „Контактуваме с много министри”, заяви Чадуик и допълни, че няма да споменава имена.

 

„Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим е да инвестираме в един прекрасен проект”, каза той. По думите му първоначалният план е много по-голям, отколкото това, което ще е в действителност. 

 

Тим Чадуик отрече да познава Сергей Станишев и съпругата му. „Никога не съм се срещал с него”, каза той.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.