Местността е диво кътче, съхранило се далеч от цивилизацията

Спорове между жителите на Община Бяла, на чиято територия се намира местността Карадере. Те са предизвикани от решението на правителството в защитената територия да се изгради ваканционен комплекс. 

 

Местността Карадере е диво кътче, съхранило се далеч от цивилизацията. Там няма ток, вода и асфалтирани пътища.

 

Болшинството от местните жители одобряват проекта за ваканционно селище на Карадере, защото според тях ще се осигурят работни места. 

 

Щетите за природата обаче ще са за дивите прелетни птици, за местните земноводни видове и бозайници, както и за растителността категорични са еколозите.

 

Така нареченото екосъобразно възстановяване се прави с видове, които са неподходящи, не са местни, те са декоративни, което дава добър вид, но няма нищо общо с природата, с нейният оригинален вид”, обясни екологът Петко Ковачев.

 

В същото време в общинската администрация няма никаква информация за проекта, но от 2005 година има влязъл в сила подобен устройствен план.

 

Подробният устройствен план е основата, върху която се проектира инвестиционното намерение. Той е нужен за прокарване и на инфраструктура”, заяви главният архитект на Община Бяла Кристиян Саралиев.