Последователите на учителя Петър Дънов честват един век от „новата епоха"

„Целият свят се прекланя пред мен, а аз пред учителя Дънов”, казва Алберт Айнщайн. В деня на пролетното равноденствие последователите на „Бялото братство” изпълняват своята загадъчна паневритмия.

 

„Паневритмията се играе от 22-ри март до 22-ри септември. Точно преди 100 години на днешния ден, учителят е събрал негови последователи и е казал „От днес започва новата епоха”. Днес честваме 100 години от навлизането на енергията на тази нова епоха. Тази година имаме много важни годишнини, защото една седмица след като учителят е събрал тази група от хора, той изнася първата си публична беседа”, разказва последователката на ученията на Дънов - Галя.

 

„Учителят говори много за числата, звездите и природата, но за четворката казва, че дава условие за развитие. Когато имаме четириъгълник, имаме стабилна конструкция. Там има добри условия да порасне това, което е посадено”, допълва тя.

 

Паневритмията е духовна практика. Когато човек изпълнява нещо, което има ритуален характер, обикновено той е във външната си форма. В дадения случай говорим предимно за вътрешно преживяване. Тя е метод, който позволява на човека да се хармонира вътре в себе си и това нещо да хармонира хората около него. Цялата атмосфера е наситена с положителна вибрация. Движенията са музикални, за разлика от другите упражнения, които ние познаваме. Тук има слово, текст и музикален ритъм. Паневритмията има духовно съчетание на тези три елемента. Учителят често говори за триизмерния свят – физически, духовен и божествен. В паневритмията има три основни упражнения”, пояснява съпругът на Галя - Андрей, който е трето поколение последовател на учението.