Страната ни подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна

България вече има конкретна позиция по кризата в Украйна. Политиците стигнаха до нея след близо 5-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Страната ни подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Според българската позиция референдумът в Крим е в нарушение на международното право.

 

Консултативният съвет се обедини около идеята, че в най-кратки срокове трябва да се търсят варианти за диверсифициране на доставките на газ. Стана ясно още, че страната ни принципно подкрепя споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна. Бяха обсъдени и конкретни препоръки към украинските власти, а именно – да спазват правата и свободите на всички етнорелигиозни общности, включително и на 300-хилядната българска общност. 

 

Докато членовете на съвета заседаваха, обаче, отвън се събраха два протеста – единият на партия „Атака” – в подкрепа на русия, а другият – срещу правителството и в подкрепа на президента Росен Плевнелиев. До напрежение не се стигна.

 

Икономическата и енергийна сигурност на страната са в риск. Това е равносметката от кризата в руско-украинските отношения до момента. Затова освен анализи на ситуацията бяха очертани и конкретни препоръки.

 

Изпълнителната власт да предприеме действия за недопускане нарушаването на енергийните доставки, да ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки и да осигури необходимия резерв, което да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза. Институциите да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна и да им оказват необходимото съдействие”, призова президентът Росен Плевнелиев.

 

Няма нищо ново – ние и досега имахме същата позиция, вероятно няма да има големи санкции”, каза от своя страна премиерът Пламен Орешарски. 

 

От „Атака” не се съгласиха с позицията на Консултативния съвет. Напротив – дори лидерът на партията Волен Сидеров напусна заседанието доста преди края. Докладите бяха изключително казионни, претенциозни и сякаш написани в Американското посолство, а може би са писани именно там”, каза Сидеров.

 

 

Всъщност Сидеров побърза да се присъедини към поддръжниците си, които в този момент бяха обкръжили входа на президентството

 

Очаквано се появи контраакция и на този митинг. 

 

Полицейски кордон не позволи на двете групи протестиращи да влязат в пряк конфликт.

 

И още за Консултативния съвет. Бяха обсъдени и вариантите за това какви загуби можем да търпим от кризата. Става ясно, че в най-добрия случай щетите за страната ни, която произвежда годишно около 81 милиарда лева – могат да възлязат на 810 милиона. Най-мрачната прогноза е за загуби, които достигат 6% от брутния вътрешен продукт на страната ни или близо 4,9 милиарда лева годишно.