Недоволните производители дори запалиха част от своята продукция в знак на протест

Тече ултиматумът, който тютюнопроизводителите поставиха. Изкупната кампания започна с много протести и напрежение. Някои от производителите дори се заканиха да горят бали.


Свиленградското село Мустрак е едно от емблематичните места на протестите на производителите на тютюн. Рано тази сутрин жителите на селото се събраха на предупредителен протест и дори запалиха част от своята продукция.


Живко Желев е един от най-големите производители в региона.


„Вчера получих сърдечна криза. И сега не съм добре, но трябва да се воюва. Стигна се до тази война, защото няма честност спрямо фирмите изкупвачи. Всяка година се правят договори, не се раздават никакви семена. Произвеждаме стоката, съхраняваме я и като дойде времето за продажба на тютюна, едните фирми си изпълняват договорите, а другите ги няма. И затова се получават такива аномалии”, обясни Желев и поясни, че положението е идентично и в други райони на страната.


Хората от селото разказват, че с пари им помагат приятели, живеят на вересия.


„Аз имам около 26 тона. Други 26 тона съм реализирал по договорка с фирма. А друга фирма ми договори продукцията, не я изкупи и сега имам 20 тона тютюн”, поясни още Живко Желев. Той разказа, че за да работи с тютюн е теглил голям банков заем.


Недоволните производители дори запалиха част от своята продукция в знак на протест.
Оказа се, че в тяхното недоволство се намесват и футболните агитки.


„Дучето ми се обади лично. Обадиха ми се от рокерите, от агитката на Берое, Левски, ЦСКА, от Локо – Пловдив”, разказа друг производител на тютюн.


Целия разговор гледайте във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов