ЕК ще отпусне останалата част от помощта, след като България представи стратегия за интеграция

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом посети центъра на Държавната агенция за бежанците в Харманли, придружена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, съобщиха от МВР. Тя изрази задоволство от видяното и отбеляза, по думите й, големия обем свършена работа за подобряване на материалното състояние на бежанците и ускоряване на процедурите по получаване на статут, предаде БГНЕС.

 

Бежанците обаче използваха визитата на Малмстрьом за нов протест, като поставиха исканията си за ускоряване на процедурите за статута и настояха да получат възможност да отпътуват за други европейски държави, съобщи Българското национално радио. Със съжаление, високопоставеният гост от Брюксел им отвърна, че съгласно европейското законодателство това не е възможно, тъй като България е първата страна на прием на исканията за статут.

 

Според представителя на Европейската комисия отпуснатите до момента 15 млн. евро са използвани за подкрепа на дейностите по обучение на чужденците, подготовка на специалисти и материално осигуряване. Еврокомисарят заяви, че останалата част от финансовата помощ ще бъде отпусната, след като бъде предоставена изготвяната от МВР и правителството стратегия за интеграция на чужденците.

 

Малмстрьом добави, че бежанските центрове трябва да останат от отворен тип, за да не се нарушават основни актове на ЕС.

 

„Полагаме извънредни усилия да осигурим на тези хора нормални условия на живот и това вече се оценява от всички”, заяви на свой ред Йовчев. По думите на вицепремиера приоритет при издаването на статут ще имат определени групи лица с доказана нужда от закрила, а тези, които нямат основание за това, ще бъдат извеждани извън страната. Вътрешният министър благодари за помощта на Брюксел за преодоляване на пика на кризата.

 

В понеделник Сесилия Малмстрьом приветства новите стъпки, предприети от България за справяне с бежанската вълна, но отбеляза, че ще повдигне въпроса за интеграцията на бежанците на срещата си с министър Йовчев. Малмстрьом, която е на посещение в България, представи приетата в Дъблин обща директива за убежищата по време на конференция под надслов „Общата европейска система за убежище: предизвикателства и перспективи”.