Очакванията са намалението на цената на природния газ да е с до 5 на сто

Природният газ поевтинява от първи април. Очакванията са намалението на цената да е с до 5%

 

На практика - природният газ има роля в почти всичко, което използваме в ежедневието си. От него зависи цената на парното и топлата вода. С него готвим, топлим се и се охлаждаме. В индустрията синьото гориво е важна суровина за производството на стъкло и стомана, пластмаси и много други. Не на последно място – на газ се движат над 70 000 коли у нас. 

 

Означава ли поевтиняването на газа и сваляне на редица други цени?

 

Меката на вафлите – районът на Велико Търново. Докато хапвате, едва ли си давате сметка, че цената на вафлата може да се промени с цената на природния газ. Само за миналата година, в тази фабрика е използван природен газ за близо 300 000 лева. Затова очакват поевтиняването с нетърпение. 

 

При това - хранително-вкусовата промишленост далеч не е най-големият клиент на синьото гориво. Най-много природен газ у нас се ползва в енергийния сектор, където отиват около 35% от използваните у нас количества. 

 

На второ място се нарежда химическата промишленост, следвана от газоразпределителните дружества, които захранват със синьо гориво градовете. 

 

И въпреки, че не се очаква драматичен спад в цената на природния газ, експертите смятат, че и ние можем да почувстваме поевтиняването. 

 

Едно е сигурно – спестените средства ще дойдат добре на бизнеса.

 

Да се върнем там, откъдето започнахме - как ще се промени цената на природния газ, очакваме енергийният регулатор да реши до края на седмицата. Сега 1000 кубически метра от синьото гориво струват 630 лева - без акциз и ДДС.