Най-голямото спортно съоръжение у нас ще се сдобие с нова настилка и повече охранителни камери

Започва ремонт на Националния стадион „Васил Левски”. След последната реконструкция от преди 12 години, най-голямото спортно съоръжение у нас ще се сдобие с нова настилка и повече охранителни камери.

 

Ремонтът се прави не само, защото  заради необходимостта от такъв, но и заради критериите, които УЕФА има към стадиона, за да може на него да се провеждат мачове от европейските турнири. Най-сериозна ще бъде инвестицията в подмяната на терена. Освен това тревна настилка се предвижда да бъде сменена и напоителната система на стадиона.

 

Ако искаме през юли да гледаме европейски мачове на роден терен, ремонтът на Националния стадион ще трябва да започне до месец.

 

„Притеснени сме, че още от 7-и юли е възможно да бъдем домакини на някоя проява, тоест до края на юни трябва да сме готови. Това не е въпрос на амбиция, ако ще е спортен обект, трябва да се направи като хората”, коментира управителят на Националната спортна база Марио Примджанов.

 

Ремонтът включва пълна подмяна на тревната настилка. За повече сигурност ще бъдат монтирани и специални инфрачервени камери, което е изискване на полицията. Заради изискване на УЕФА пък резервните скамейки от 16, ще станат 18, и то с меки седалки.

 

„От 2002-ра не е правен никакъв ремонт. Подложката на терена е глинеста и не може да пропуска вода. Става като картофена нива при по-големи дъждове”, заяви управителят на Националния стадион Георги Кузев. 

 

Стадион „Васил Левски” е лицензиран от УЕФА, за провеждане на европейски мачове. През 2015-та обаче ще има нови изисквания. Така например трябва да има по една тоалетна на всеки 200 зрители. Подобна е ситуацията и с писоарите – по един на 125 души. ВИП местата също са регламентирани – 500, от които 100 за гостуващия отбор.

 

Не ни остава нищо друго освен да се надяваме, че новият терен на националния стадион "Васил Левски" ще донесе и повече късмет на българските футболисти. Реконструкцията на стадиона ще струва близо половин милион лева.

 

Националния стадион "Васил Левски е с капацитет 43 230 седящи зрителски места. Официално е открит през 1953 г., а основно е реконструиран през 1966 г. и 2002 г.