Природозащитниците са категорични – демонстрации ще има докато проектът в местността не бъде спрян

Близо 50 протестиращи се събраха в района на Народното събрание, недоволни от проекта за строеж в местността Карадере. Образува се и полицейски кордон, който да не им позволи да блокират движението пред парламента. Природозащитниците са категорични, че ще продължат да протестират, докато проектът не бъде спрян напълно.

 

Междувременно сагата „Карадере” продължава. Богати британски фамилии, инвестиционни фондове и английски пенсионен фонд са сред акционерите в дружеството, което планира да реализира застрояването в местността.

 

От акционерното дружество "Мадара бългериън пропърти фънд" твърдят, че на лондонската фондова борса е набран необходимият капитал за изграждането на ваканционното селище край Бяла. Оказва се, че акционер в проекта е и Еди Джордан, бивш шеф на отбор във „Формула 1”.

 

От „Мадара Юръп” уверяват, че няма да започнат реализация без оценката за въздействие върху околната среда. Такава обаче към днешна дата няма.

 

Одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата-инвеститор не означава получаване на екооценка, категорична е Искра Михайлова, министър на околната среда и водите. Оказва се, че фирмата-инвеститор не е разговаряла с Екоминистерството, нито го е информирала за намеренията си. Ако внесат проект обаче, строителство може и да има.

 

„Ако внесат някакъв проект, и ако той изпълнява екологичните изисквания, в "НАТУРА 2000" не е забранено да се строи”, отбеляза Михайлова.

 

Според природозащитника Тома Белев обаче има обществен консенсус по въпроса, защото над 78% от българите смятат, че застрояването по Черноморието е достатъчно и трябва да го ограничим и занапред. Братът на лидера на социалистите – архитект Георгий Станишев, категорично отрича да е получавал протекция. На обвиненията, че той е собственик на част от земята, на която ще се строи, Станишев също отговори отрицателно.

 

А дали ще се стигне до строеж на Карадере предстои да разберем.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.