Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение, заяви шефката на НСИ

Не съм престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит вече беше направен в живота ми веднъж. Няма да позволя да излизам от този институт през задната врата”, заяви шефката на НСИ Ренета Инджова. 

 

В предаването „Здравей, България” Инджова коментира както сгрешеното преброяване през 2011 година, така и информацията, която има, че ще бъде освободена от поста.

 

По думите ѝ нейните заместници по цял ден стоят в Министерския съвет, а и си позволяват и да издевателстват над експертите на института. И допълни: 

 

На сбирки планински се взимат решения за определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска конкурси с участието на представители на Евростат”. 

 

Ренета Инджова призова да бъде направена цялостна проверка на дейността на института, а не само на нейната работа. 

 

След осем месеца проверки, вчера ми се даде заповед за удължаване на проверката с осем дни. Какво очакват? Да консумирам нарушение? Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение”, коментира шефката на НСИ.

 

Ренета Инджова смята, че трябва да бъде направена поправка в закона от гледна точка на устройството, организацията и председателстването на института и той да стане независима агенция към парламента. 

 

Шефката на НСИ обясни, че това, което в общественото пространство се нарича „скандален доклад”, е ревизия, която в резюме е представила на „Евростат” и контролните органи. 

 

Аз изпълнявам процедура, оценявам качеството на извършеното преброяване. Крайният срок за това е 31 март”, обясни Инджова. 

 

Цялото интервю гледайте във видеото!