Причината – отказът на дружествата да изплатят над 350 млн. лева

Прокуратурата се намесва в спора между Националната електрическа компания и енергодружествата. Причината за това е отказът на частните фирми да изплатят над 350 млн. лева, които дължат на държавната компания.

 

Въпрос на оцеляване - така енергодружествата обясниха прословутите прихващания на суми от НЕК. По думите на управителя на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев, ако нещо се случи с крайните снабдители, всички по веригата ще страдат. „Прихванахме, за да оцелеем”, заяви той.

 

В противен случай - EVN обявиха, че са били на крачка от несъстоятелност, ЕНЕРГО-ПРО пък - на косъм да оставят Североизточна България без ток.

 

Стабилността на НЕК не трябва да е за сметка на снабдителните дружества”, отбеляза Калина Трифонова от EVN.

 

„Ние добре разбираме колко е тежка е ситуацията, но ако дестабилизираме някой от играчите, цялата верига ще се разтресе”, коментира Кремена Стоянова (ЧЕЗ).

 

Въпросът на оцеляване за енергото, управляващите разтълкуваха като опит НЕК да се доведе до фалит. Опозицията не видя смисъл в размяната на реплики и обяви, че срещата прилича по-скоро на другарски съд.

 

На сцената се появи и енергийният министър, който призова за успокояване на тона, защото ситуацията и без това в достатъчно напрегната. „Като принципал на НЕК, моята работа е да му търся парите”, посочи Драгомир Стойнев.

 

С подобна роля вече е натоварена и прокуратурата, защото Националната електрическа компания вече е сезирала държавното обвинение по проблема.

 

Междувременно президентът Росен Плевнелиев призова вината за дефицитите в сектор „Енергетика“ да не се прехвърля върху енрегодружествата. Държавният глава твърди, че те формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите. Росен Плевнелиев  отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на тока. Според него една година след протестите миналата година срещу високите сметки на тока нищо не се е променило.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.