Подписваш декларация, щом заминаваш за повече от 1 г., съобщава вестник „Стандарт"

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година. Това предложиха от Националния статистически институт (НСИ), съобщава вестник „Стандарт".

 

Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа в чужбина, не са длъжни да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница.

 

Според официалните данни от февруари 2011 г. българите, установили се в чужбина, са 306 000 души. Експертите на НСИ обаче смятат, че те са много повече.

 

Всеки четвърти висшист напуска България, съобщава вестник „Сега". Поредната тревожна статистика за изнасянето на мозъци представи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов.

 

"България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. В същото време голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи", коментира Томов. Около 55% от безработните не са завършили дори средно образование.

 

Повече от печата гледайте във видеото!