Така Петков коментира срещата на кафе между Лютви Местан и Бойко Борисов

БСП е унизена, поставена в ъгъла. Казано ѝ е, че е забъркала проблема с Изборния кодекс. Затова ДПС и ГЕРБ ще решат проблема, а по-несериозните играчи да стоят по-настрани за малко”. Така бившият депутат от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали, след която ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ. Вчера стана ясно, че ГЕРБ внасят предложение за увеличаване състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

 

„Борисов и Местан се представиха като отговорните хора. Такъв шамар БСП не е получавала от 1990 година. Това е лошо за БСП”, заяви Румен Петков в предаването „Здравей, България”

 

Според него проблемът без съмнение идва от „неадекватното решение на президента за квотите”. 

 

Порокът на този Изборен кодекс е, че търпи тълкувания. Той е написан така, че всеки може да го чете както прецени”, смята Петков.

 

По думите му в случая е имало тежък проблем, който поставя под въпрос провеждането на евроизборите. Тогава лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов са показали, че те са сериозните хора, които ще решат проблема. „А съпътстващите величини БСП и „Атака” не са необходими при решаването на този въпрос”, коментира Петков.

 

Според него няма съмнение, че хора от ДПС поддържат тесни връзки с хора от ГЕРБ. 

 

Освен това ДПС не са виновни, те имат свои интереси, кадрова политика, принципи, които отстояват. 

 

ДПС е партията, която прави политика, БСП е мандатоносителят”, заяви Петков и отправи остри критики към социалистите, че не изпълнява предизборните си обещания. 

 

Избираме ЦИК, която няма физическото време да подготви правилата на работа и документацията, свързана с Изборния кодекс. Отгоре на всичко ги плашим с Конституционен съд, тоест искаме да взривим евроизборите. Ако не можеш да направиш нещо, не тръгвай да го правиш”, заяви Петков. 

 

Що се отнася до Консултативния съвет за национална сигурност, Румен Петков коментира липсата на лидера на БСП Сергей Станишев.

 

Няма случай от '90-а година насам, в който лидер на БСП да е отсъствал в кризисен момент. Безотговорно е лидерът на мандатоносителя да отсъства при вземането на такова важно решение”, заяви Петков. 

 

Той е против санкциите срещу Русия. „Ще има надскачане от санкции и ще пострада България”.