Депутатът определи като „некоректно” отношението на Местан към БСП

Лихвените проценти за ипотечни и потребителски кредити ще зависят от формула, а не от желанието на банката, заяви в студиото на „Здравей, България” народният представител от БСП Георги Кадиев по повод промените в Закона за потребителските и ипотечни кредити.

 

„Законът за ипотечните кредити влиза за второ четене. В него има няколко основни промени и те наистина са оттук нататък. Първата промяна е как се формира лихвеният процент – плаваща част, плюс фиксираща част. Има предложение плаващата част да се определя не само от индекси като СОФИБОР и ЮРИБОР, но и такива на НСИ. Втората голяма промяна е възможността за предсрочно погасяване на кредита. Всички такси за бъдещи кредити ще отпаднат. Единствената такса, която няма да отпадне, е за разглеждане на кредит, допълни Кадиев.

 

Промените в Закона за потребителския кредит предвиждат разширяване на законовия обхват и по отношение на кредити под 400 лв., поради зачестяващата практика на отпускане на "бързи" кредити при неизгодни условия. „С новите текстове се забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката при предоставянето на кредита. Става дума за такси и комисиони за одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление”, заяви депутатът от БСП.

 

Народният представител коментира и взаимоотношенията между БСП и ДПС, след като се появи информация за скандал в парламентарната група на лявата партия. „Имаше доста недоволство сред колегите, но това не променя нищо. Ако искаме да покажем позиция, трябва да влезем вътре в парламентарната зала чрез гласуването си, не като се събираме в една стая. Основният спор беше за декларацията на господин Местан за ЦИК. Според мен беше некоректно да се изкарват неща от кухнята, които поставят БСП в унизителна позиция”, категоричен бе той.

 

„Трудно е да се говори за БСП като монолитна по отношение на ДПС. Аз съм съгласен, че прекаляваме с репликите. Като считаме, че ДПС преяждат с власт, да направим нещо да не го правят. Никой не отговаря защо всички икономически комисии в парламента са на ДПС”, добави Кадиев.

 

Той сподели и подробности около Закона за ограничаване на присъствието на офшорки в България. „Това е единственият подобен закон в ЕС. Той е правен от нулата и е нормално да има някакви пропуски. Законът не забранява дейността им в България. Офшорките имат две цели – данъчно регулиране - да си спестиш данъци, което е легитимно и да се скрие кой е истинският собственик", заяви депутатът. 

 

Целия разговор с Георги Кадиев гледайте във видеото.