Правим огромен компромис за ЦИК, подчерта лидерът на ГЕРБ

Ние сме ощетена партия и затова искаме да се възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател на ЦИК”, каза в коментар на случващото се със състава на електоралния орган Бойко Борисов. В подкрепа на думите си лидерът на опозицията в парламента отбеляза, че „ръководството на ЦИК, арбитърът за изборите, се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС. Подписите се полагат от председателя и секретаря, т.е. БСП и ДПС”.

 

„Оттук-нататък всички други приказки са просто измислици. Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат”, заяви пред журналисти бившият премиер, цитиран от „Фокус”.

 

„Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът на Мая Манолова е да обслужи само БСП и „Атака” за изборите. Видяхте нахалството на Станишев вчера, който говори, че трябва да има толкова членове в комисията, колкото има ГЕРБ. Всъщност направиха закон, в който ГЕРБ като първа политическа сила, няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар”, обясни Борисов.

 

Според председателя на ГЕРБ управляващите са приели закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – да не се променя изборното законодателство една година преди избори. По думите му новият Изборен кодекс е в полза на едно статуквото в парламента между БСП, ДПС и „Атака”.