Компанията принуждавала клиентите да продължат договора, без предоговаряне на клаузите

Комисията за защита на конкуренцията изрази съмнения, че „БулгаргазЕАД злоупотребява с господстващо положение на пазара на обществените доставки на природен газ в страната.


Според КЗК чрез действията си компанията може да ограничи или наруши конкуренцията и по този начин да засегне интересите на потребителите чрез налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ, твърдят от комисията.


От антимонопомния орган твърдят, че в периода от август 2010 г. до края на декември 2012 г. „Булгаргаз” едностранно принуждавала клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност да предоговорят клаузите в него. В същото врема газовата компания е можела да включва в контрактите нови условия.


Друга забележка към „Булгаргаз” е, че карали клиентите да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. След изчисленията обаче се оказвало, че количествата газ за абонатите били необосновано завишени, така че абонатите невинаги могат да използват на 100% заявените количества.


„Булгаргаз” разполага с 30 дни, за да представи писмени възражения по предявените от КЗК твърдения, считано от днес.