Могат ли те да нарушават правилника за движение и да се възползват от привилегиите на държавните линейки?

В МВР не знаят дали частните линейки могат да изпозлват сирени и лампи при спешни случаи, или не могат.

 

По закон това право имат колите на Спешната помощ, на МВР, на агенцията „Национална сигурност”, на Народното събрание, Военна полиция и стуктурите на правосъдното министерство.

 

Линейките на Спешна помощ са коли със специален режим на движение, които могат да използват светлинни и звукови сигнали, а по този начин и да не спазват Закона за движение по пътищата, ако животът на пациента е застрашен. Стига това да става по безопасен начин.

 

Пред много от болниците работят и частни линейки, които пренасят болни от легло до легло. Могат ли обаче да нарушават правилника за движение и да се възползват от привилегиите на държавните линейки?

 

МВР мълчи по въпроса. Екип на Нова телевизия изчака цял ден, за да получи отговор. В крайна сметка от Национална полиция отговориха, че не се чувствали компетентни по въпроса и не смятали, че могат да отговорят. Препратиха ни към здравното минситерство. Оттам ни обясниха, че частните линейки се регистрират като всички останали МПС-та и не би следвало да се ползват със специален режим на движение.

 

А на такъв по наредбa подлежат само санитарните автомобили на Спешна медицинска помощ от структурите на здравното министерство. При така поставената хипотеза не става ясно дали изобщо биха реагирали от МВР, ако се появат частни маркирани автомобили с буркан и надпис „Полиция”.

 

Повече по темата гледайте във видеото!