Екоактивисти и морски общини в сблъсък заради строителството по Черноморието

Протести и контрапротести за строителството по Черноморието. Хора от няколко морски общини настояват да не се спират инвестициите, за да се развива туризмът и да има повече работни места. 

 

В същото време природозащитници организираха общонационален протест, за да кажат „Не!” на застрояването в защитените зони. В София те блокираха за кратко движението пред Народното събрание. Екоактивистите скандираха: „Долу мръсните ръце от Карадере!”. С тях има засилено полицейско присъствие. 

 

Природозащитниците призовават цяла България да каже „Стига!” на презастрояването по Черноморието. Те настояват за спешно приемане на законови промени, с които да бъде спряно строителството в защитените зони - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър. В Бургас протестът вече се проведе.

 

По-рано днес в редица морски общини протестираха срещу "зеления рекет". Хората настояват да не се спира развитието на туризма, за да има и повече работни места. 

 

Бунтът на черноморските общини започна в Долен Чифлик, на чиято територия е плаж Шкорпиловци, който е защитена местност и част от „Натура 2000“.

 

Безработицата в общината е много голяма, ние нямаме друга алтернатива за развитие освен развитието на туризма и едно такова забраняване на строителството ще лиши хората от разкриване на работни места и възможност за препитание”, заяви кметът на Долен Чифлик Борислав Натов.

 

Жителите на град Бяла също излязоха на протест срещу пълната забрана за строителство в защитените територии.

 

От Северното Черноморие тръгна и подписка в подкрепа на проекта за изграждане на ваканционен комплекс на Карадере.