Те били вербувани с обещания за бързо забогатяване

Финансова измама и пирамида - така определят дейността на „Сейв Къмпани Интернешънъл” ужилени хора, вложили хиляди левове в скандалната фирма. Подозренията, че компанията, прекръстила се вече на „Сейвуей България”, извършва незаконни пирамидални продажни, се засилиха и след като Комисията за защита на потребителите излезе със становище, че е налице нелоялна търговка практика.


Сред хората, инвестирали в компанията, обещаваща бързо забогатяване, има известни лекари, адвокати, полицаи, бизнесмени и директори на държавни структури. Всеки от тях е влязъл в групата след като е бил вербуван от близък приятил или бизнеспартньор с оферта за лесни печалби.

 

Схемата за привличане била стандартна. Моделът на комапнията бил всеки нов член да доведе още вложители с пари, за да печелят от сумите, които вкарват, раказва Тихомир. Студентът, влязъл с 3 000 лева и за година и половина, осигурил още 50 души.


За да влязат в схемата за бързо забогатяване, някои от хората теглили кредити и взели пари на заем, които веднага загубили.


Потърпевшите обвиняват компанията, че е финансова пирамида, която ги е измамила с обещания за големи бонуси срещу карти за отстъпка в търговските мрежи.


Адвокатите на фирмата отричат компанията да е пирамида въпреки становището на Комисията за защита на потребителите, която е глобила дружеството с 10 000 лева за заблуждаваща практика.


От прокуратурата обясниха за Нова, че по тяхно разпореждане се извършва данъчна проверка след постъпилия сигнал от Комисията за защита на потребителите. Досега фирмата не е била разследвана по подозрение, че е финансова пирамида.


Собствениците на компанията са двама и в момента са в чужбина. Единият от тях е пасторът Светослав Петров от Християнски център "Жътвата". Именно той заведе делото срещу организатора на групата във Фейсбук, която обвини фирмата му за финансова пирамида. А после в съда чрез своите адвокати неочаквано го оттегли. Обяснението на защитниците на пастора е, че искал само морално наказание.


„От всички документи и жалби, които са дошли в комисията, нашата проверка започна в края на миналата година. След набраната информация може да се каже, че тяхната дейност, е в някаква степен налагана търговска практика”, заяви в студиото на „Здравей, България” Иван Бъчваров, главен секретар на Комисията за защита на потребителите. Той поясни, че в закона има черен списък на дейностите, които са свързани с такава търговска практика.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев