Размерът й остава същият, а броят на бъдещите евродепутати ще е по-малък

Няколко седмици остават до изборите за Европарламент, а пленарната зала в Брюксел вече е готова за заседания. Това се случва след година и половина на сериозни ремонти. Каква беше причината за продължителните реконструкции - в репортажа на Яна Николова.


По всичко личи, че таванът е слабото място на Европейския парламент. Така изглежда пленарната зала в Страсбург през август 2008 и така само месец по-късно.


Ремонтът се наложи, след като част от тавана в залата чисто и просто падна. Късмет е, че в това време там не е имало евродепутати – те заседават в Страсбург само веднъж месечно.


В останалото време са в Брюксел. Четири години по-късно обаче се оказа, че и там работното им място не е съвсем безопасно. Причината отново е над главите им. Този път – става въпрос за сериозни пукнатини в подпорните греди, които държат тавана на пленарната зала. Следват нови ремонти. И така – допреди няколко дни.


Европарламентът ще посрещне новоизбраните евродепутати в чисто нова пленарна зала. Дотогава обаче, настоящите избраници на 28-те страни членки ще тестват новата-стара придобивка. Ден преди те да влязат в залата, на инспекция там пристигна екипът ни, както и  туристи от Холандия.


„Освен при тавана, промяна ще има и при броя места за евродепутатите. Размерът й остава същият, тя е достатъчно голяма за сегашните евродепутати, а бъдещите ще бъдат по-малко. Местата се намалват от 766 до 751. - А що се отнася до новите страни кандидати за европейския съюз, като сърбия например? Ще има ли място и за тях? - Не бих искал да правя коментирам политиката, но мога да коментирам мястото.  Пространството, което имаме сега, е напълно достатъчно”, обяснява Олаф Снайдер, служител в Европейския парламент.


Повече по темата гледайте във видеото.