Енергосдружествата отправиха критики към ДКЕВР

Развръзка за лицензите на енергодружествата няма да има поне до края на месеца. Причината е, че от Националната електрическа компания са предоставили нови доказателства за вината на ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН и ЧЕЗ. 

 

Обвинението срещу тях е, че неправомерно са прихващали дължими от Националната електрическа компания суми. Днес комисията регулатор изслуша засегнатите дружества
Енергодружествата за първи път бяха толкова остри в позицията си. Най-резки бяха от ЧЕЗ, като обясниха, че регулаторът се бърка там, където не му е работа, защото двете страни спорят за плащания. 

 

„Държавната комисия няма компетенции, не води до основание за отнемане на лицензията”, каза Кремена Стоянова, представител на ЧЕЗ.

 

Нещо повече – енергото обвини регулатора в редица пропуски и дори в нарушения – че комисията така и не е обърнала внимание на факта, че прихващането на суми е направено с протоколи, подписани от двете страни и че от ЧЕЗ дори вече са погасили част от задълженията си към НЕК. 

 

„Със своите действия, ДКЕВР регистрира цялостната си подкрепа за НЕК”, допълни Кремена Стоянова.

 

От ЕВН също не си спестиха критиките: „Настоящата позиция на ДКЕВР да се дистанцира от проблема и да стовари вината върху дружествата е неприемлива и контрапродуктивна”, обясни Йорг Золфелнер от ЕВН.

 

Австрийците обявиха, че регулаторът не само няма право да отнема лиценза им, но дори че дори стартирането на подобна процедура е крайно неоснователно.

 

И трите компании призоваха процедурата да бъде прекратена.

 

Нито един от членовете на комисията, която регулира тарифите, не отвърна на отправените от енергодружествата критики. Отношение взе шефката на НЕК.

 

„Считаме, че това задържане на средства застрашава сигурността на снабдяването, ако не ни плащат и ние забавяме плащания по веригата”, обясни изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова.

 

В крайна сметка се оказа, че от ЧЕЗ все пак са излезли с предложение - да преведат известни суми на НЕК и да подпишат с компанията споразумение за доброволно разрешаване на спора. От НЕК обаче обявиха, че не са съгласни с условията.