Който и да е управлявал самолета, умишлено се е опитвал да избегне радарите, смятат разследващите

След седмици издирване из океана, следователите смятат, че имат най-окуражаващите досега данни в търсенето на изчезналия на 8 март малайзийски Боинг. Австралийски военен кораб е засякъл нови акустични сигнали, съвместими с тези от черните кутии на самолет. 

 

Сондата, спусната от кораба Оушън Шийлд, е засякла сигнали от дълбочина 4500 метра, съвместими с излъчваните от черните кутии на самолетите, каза координаторът на издирването. Тепърва предстои позицията на звука да бъде допълнително уточнена и после може да бъде изпратена мини подводница, която ще направи проучване. 

 

Роднините на 239-те пътници не са загубили надежда, че самолетът ще бъде намерен. Времето изтича - до часове батериите на предавателите на черните кутии могат да се изтощят и те да спрат да предават. 

 

Мистерията около самолета обаче не е разплетена - днес стана ясно, че машината е летяла край бреговете на Индонезия преди да завие на юг към Индийския океан. Заключението е направено въз основа на радарни данни от близките до Малайзия държави. 

 

Който и да е управлявал самолета, той умишлено се е опитвал да избегне радарите, смята висш малайзийски представител, близък до разследването. И до момента няма нито една намерена отломка от Боинга въпреки мащабната издирвателна операция.