Става въпрос основно за месо и млечни продукти

Тонове опасни храни са били пласирани на пазара. Голяма част от тях са стигнали до масата на българина. А държавата призна - причината за това е слабият контрол. Има и наказани.

 

Близо 100 тона храни са възбранени само за месец от Агенцията за безопасност на храните. Става въпрос основно за месо и млечни продукти, негодни за консумация заради изтекъл срок, неясен произход и неспазен температурен режим.

 

Цялото количество негодна храна е открито само в складове на едро в София-област. Констатираните нарушения са в пъти повече отколкото тези, които инспекторите са хванали в цялата страна за цялата минала година. 

 

Проблемът се свежда до недостатъчен контрол, смята директорът на Агенцията по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов. Според него е напълно възможно голяма част от некачествените храни миналата година да са минали между капките и да са били изядени. За какви количества обаче става въпрос е трудно да се каже.

 

Попитан възможно ли е да става въпрос за корупция сред служителите на Агенцията, проф. Моллов отговори, че има органи, които да установят това. Някои служители със сигурност не са си вършили добре работата и са били отстранени. 

 

В същото време скандал предизвика назначението в Агенцията на Леонид Лавчев, който беше съден преди години именно за искане на подкуп, докато е бил на ръководен пост в структурите.

 

Проф. Моллов обяви, че свидетелството за съдимост на Лавчев е изрядно и той върши добре работата, за която е назначен. Лавчев все пак е в изпитателен срок и ако съмненията за нечисто съдебно минало се потвърдят, може да бъде отстранен.

 

Същевременно проф. Моллов успокои хората да не се притесняват за храните, които купуват за Великден. Няма нарушения при яйцата и козунаците, а агнешкото от Нова Зеландия ще бъде следено под лупа.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.