Продължават дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Украйна

НАТО може да разположи американски войници в държави от Източна Европа, които се чувстват застрашени от кризата между Русия и Украйна. Това заяви в интервю командващият на въоръжените сили на Пакта за Европа американският генерал Филип Брийдлъв. Той получи мандат от министрите на вършите работи на Алианса да предложи мерки, които да уверят разположените близо до Русия държави членки, че имат подкрепа от съюзниците си.

 

Междувременно продължават дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Украйна. Съединените щати ще използват влиянието си сред властите в Киев, за да бъде нормализирана обстановката в Югоизточна Украйна. Това е заявил американският държавен секретар Джон Кери в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров. Двамата са се съгласили, че напредък в тази посока би повлиял благоприятно за свикването на среща във формат Москва-Вашингтон-Брюксел.

 

Киев даде вчера срок от 48 часа на проруските сепаратисти да се изтеглят доброволно от окупираните правителствени сгради в Харков, Донецк и Луганск. В противен случай срещу тях ще бъде употребена сила. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обеща на протестиращите в Източна Украйна да не бъдат преследвани от закона, ако предадат оръжията и напуснат окупираните сгради. Засега обаче проруските активисти в Донецк остават твърдо решени да не отстъпват. Все пак те споделят, че се надяват на мирно разрешение на кризата.

 

„Настроението ми е страхотно. Това е руската пролет и тя продължава. Стоим тук вече четвърта нощ, всички сме в прекрасно настроение. Победата ще бъде наша, защото светата Русия е зад нас”, заяви пред телевизионните камери Александър, един от демонстрантите в Донецк.

 

До късно през нощта в Луганск се водеха преговори с проруските активисти.

 

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция по кризата в Украйна, в която основната вина за събитията в страната се пада на Русия. В документа се посочва, че действията на Москва по отношение на Крим "са ясно нарушение на нормите на международното право". Заради украинската криза, ПАСЕ ще разгледа въпроса за евентуално лишаване на Русия от глас.

 

Подробности за кризата в Украйна ще научите от видеото.