Алтернативата на общественополезния труд е домашен арест

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще полага една година общественополезен труд в Дом за възрастни хора. Съдът в Милано постанови това наказание по обвинение в данъчна измама. 

 

Алтернативата на общественополезния труд е домашен арест, обясниха адвокатите му. Магистратите наложиха на Берлускони и забрана за пътувания.

 

77-годишният Силвио Берлускони ще работи на половин работен ден в Дом за възрастни и хора с увреждания край Милано.Съдът постанови, че бившият премиер няма право да пътува извън провинция Ломбардия, където е резиденцията му.

 

От вторник до четвъртък обаче той ще може да ходи до столицата Рим. От решението на съда не става ясно дали десният политик ще има право да участва в предизборни изяви на своята партия Форца Италия за вота за Европейски парламент.

 

Берлускони отрича, че е извършил данъчни измами. Той обвини съдиите в лов на вещици и заяви, че противниците му се опитват да го неутрализират като политик.

 

Берлускони е лидер на основния консервативен опозиционен блок Форца Италия, но самият той има забрана да се кандидатира за обществени длъжности, включително и за място в Европейския парламент. Тя беше наложена по друго знаково съдебно дело, по което той беше обвинен, че е правил секс с малолетна проститутка.