Пет са жертвите на конфронтацията между проруски активисти и националисти

Тежък инцидент помрачи Великденските празници в Украйна. По последни данни петима души са убити в град Славянск в източната част на страната при престрелка между проруски протестиращи и украински националисти на пътен контролен пункт. Заради нападението т.нар. „Народно опълчение” въведе комендантски час. Русия нарече инцидента грубо нарушение на закона и обвини за него украинската групировка "Десен сектор".

 

Телевизия „Россия 24” съобщава, че в  момента на атаката на поста са били само невъоръжени местни жители. Обикновено те проверяват колите, влизащи в града и предупреждават силите за самоотбрана, ако се появят военни части. Към мястото се приближили няколко коли, от които бил открит огън.

 

Бойците от силите за самоотбрана открили в колите отличителни символи на движението "Десен сектор" и голямо количество оръжия, които не са на въоръжение в украинската армия. Водачът на „Народното опълчение” в Славянск поиска Русия да въведе миротворчески сили на територията на Донецка и Луганска област.

 

„До днес това бяха сблъсъци с минимални поражения, но оттук никой не трябва да очаква милост от нас”, заяви Вячеслав Пономарьов.

 

В Славянск кметството, милицията и местното отделение на тайните служби преминаха под контрола на проруските активисти. Помагат им въоръжени мъже, представяни като групи за самоотбрана. Властите в Киев и западните страни подозират, че са от елитните части на руската армия.