Причината е, че е даден срок на EVN да се запознаят и да дадат становище по новите доказателства

Ново отлагане на решението дали енергоснабдителните дружества ще загубят лицензите си. Това стана ясно след днешното второ изслушване на EVN, ЕНЕРГО-ПРО и ЧЕЗ при енергийния регулатор. Развръзката се очаква да дойде след 12 май. 

 

Вече на два пъти енергийният регулатор привикваше ръководствата на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО, за да обяснят виновни ли са, или не. 

 

По време и на двете срещи трите дружества пледираха невинни. И призоваха процедурата за отнемането на лицензите им да бъде прекратена. 

 

Тази процедура обаче все повече заприличва на съдебно дело. В началото на месеца от НЕК предоставиха на ДКЕВР нови доказателства за вината на трите дружества. Това беше и причината за молбата на EVN да бъде дадена отсрочка, така че те да могат да представят становище във връзка с тези доказателства. 

 

Председателят на регулатора Боян Боев не уточни за какво става въпрос, но каза, че тези нови данни представляват важен момент в спора между двете страни. Дружествата обаче не се съгласиха. 

 

Представените доказателства не представляват нови аргументи”, заяви Кремена Стоянова от ЧЕЗ. 

 

„Смятаме, че доказателствата потвърждават нашата теза, че не сме нарушавали българското законодателство”, заяви Стефан Абаджиев от ЕНЕРГО-ПРО. 

 

Продължаваме да вярваме, че търговският спор между НЕК и EVN може и трябва да бъде решен единствено по пътя на преговорите”, заяви Йорг Золфелнер от EVN.

 

Аз бих се радвал да успеят да го уредят, не знам как ще стане, тук не става въпрос за търговски спор”, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

 

Йорг Золфелнер от EVN не веднъж спомена думата „диалог”. През изминалата седмица на два пъти дружеството е изпратило предложение за споразумение към НЕК. Все още обаче се водят разговори. Подобно споразумение са изпратили и от ЧЕЗ.