CNN публикува обширен коментар за една от най-големите мистерии в историята на авиацията

Объркване и подвеждаща информация, последвани от дълги периоди на бездействие, бележат първите часове от изчезването на полет MH-370 на малайзийските авиолинии, пише CNN в обширен коментар за една от най-големите мистерии в историята на авиацията. 

 

Цели четири часа след последната комуникация със самолета са били необходи на авиодиспечерите, за да вдигнат под тревога спасителните екипи в търсене на Боинга, излетял от Куала Лумпур за Пекин на 8-ми март с 239 души на борда. Авиационният кореспондент на CNN Ричард Куест коментира, че малко забавяне в комуникацията със самолет, прелитащ над океан, е нормално. Но в случая времето е било от огромно значение, а много от него е било пропиляно. 

 

Горивото на самолета вероятно е свършило след 7 часа и половина полет. Това означава, че MH-370 е бил все още във въздуха по време на това 4-часово закъснение. Ако е така, изглежда Боингът е имал гориво само за още 2 часа и половина, след като спасителите са започнали да го търсят.

 

Самолетът се свързва за последно с диспечерите в Куала Лумпур в 1.19 ч. през нощта местно време, според предварителния доклад на малайзийското министерство на транспорта, публикуван официално днес. Диспечерите казват на самолета, че трябва да се свърже с колегите им във Хо Ши Мин, Виетнам. 

 

"Лека нощ, MH-370”, отговаря някой от пилотската кабина. Но тази комуникация с виетнамските диспечери така и не се осъществява. Става нещо друго. Самолетът изчезва от радара, а времето тече. 

 

"Контролът на самолета е предаден от Малайзия на Виетнам. Дори и така, през следващите 17 минути нито Куала Лумпур, нито Хо Шим Мин забелязват нещо нередно и не предприемат никакви мерки, коементира експерт. 

 

След това в 1.38 ч. местно време контролната кула в Хо Ши Мин се свързва с тази в Куала Лумпур, за да информира, че няма нито една дума от самолета. "Вербален контакт не е установен”, се казва в записа от този разговор. Двете контролни кули започват да обсъждат опитите за установяване на комуникация с полет MH-370 и радарните му данни по планирания курс. Двете контролни кули разговарят през няколко минути. 

 

В този момент Малайзиските авиолинии изпращат няколко съобщения, които вероятно са допринесли да бъде загубено още ценно време. Едното от тях твърди, че самолетът е в Камбожда, а другото – че всичко е нормално. Нито едно от двете не отговаря на истината. Първото съобщение, в което авиокомпанията уверява авиодиспечерите в Куала Лумпур, че машината е в Камбоджа, е пратено в 2.03 ч. Малайзийските диспечери го предават на виетнамските си колеги, които се опитват да потвърдят това, като търсят контролната кула в Камбожда. По-късно авиокомпанията повтаря подобно съобщение, в което казва, че „разменя сигнали  полета”, който е в камбоджанското въздушно пространство, пише още в предварителния доклад за инцидента. 

 

Но час след последната комуникация с полет MH-370 виетнамските диспечери откриват пукнатини в твърденията на Малайзийските авиолинии. Въобще не е планирано самолетът да прелети над Камбожда, а властите в тази страна нямат нито информация, нито контакт с него. 

 

Малайзийските въздушни диспечери продължават комуникацията с авиокомпанията, която им изпраща и второ подобно съобщение в 2.35 ч.: "Състоянието на самолета е нормално, според излъчваните сигнали край бреговете на Виетнам. Вероятно полетът е на път към дестинацията си Пекин”, се казва в него. 

 

И ако досега е изгубено ценно време, в този момент се губи безценно. Час по-късно, Малайзийските авиолинии обясняват предишните си съобщения. "Тракинг информацията за полета е базирана на летателния план, а не на настоящата позиция на самолета”, гласи поредното съобщение. 

 

До 3.30 ч. сутринта – повече от два часа след последния контакт – диспечерите от Куала Лумпур и Хо Ши Мин общуват с авиокомпанията и изясняват подробности, свързват се с колегите си в Сингапур, Хонконг и Пекин. Едва в 5.20 ч. сутринта малайзийските власти, въз основа на събраната информация, заключават: "МН-370” никога не е напускал малайзийското въздушно пространство. 10 минути след това, в 5.30 ч. сутринта, диспечерите от Куала Лумпур уведомяват спасителите за изчезването на машината – т.е. четири часа по-късно е вдигната тревога и едва тогава започва издирването.

 

Въпросът – къде са били военните? 

 

Неотдавна малайзийският министър-председател заяви, че военните са следили самолета, когато е направил остър завой на запад и се е насочил обратно над Малайзия. Според предварителния доклад, записът от първичния военен радар показва, че самолет, който би могъл да бъде MH-370, е направил този завой. Затова и районът на търсенето е разширен в протока Малака. Но подробности около това как и кога военните са засекли машината липсват в доклада. В него не е спомената и ролята на армията в нощта на изчезването.

 

CNN коментира, че предварителните доклади по принцип са кратки и точни. Този за изчезването на MH-370 е дълъг 10 страници, като в него са включени и три географски карти, манифест за товара на самолета, план с местата на пътниците и транскрипцията от разговорите между пилотската кабина и диспечерите. Правителството на Малайзия е в правото си да решава дали да включи допълнителни подробности, но такъв документ трябва да бъде ревизия на това какво се е случило и кой какво е направил, твърди експерт пред CNN. В сравнение с предварителните доклади за предишни подобни тежки авиационни инциденти, настоящият може да се определи като скъпернически, коментира още експертът. 

 

Предварителният доклад за инцидента с полет 447 на Еър Франс пред 2009-та година е дълъг 128 страници. Той е изготвен от френската агенция за безопасност на полетите само месец след като самолетът изчезва. В него са включени всякакви подробности, включително и от комуникацията между пилотите и диспечерите. Френският самолет е намерен година по-късно във водите на Атлантическия океан, а всички 228 души на борда са мъртви

 

Друг доклад – този на австралийското бюро за безопасност на полетите – за експлозия в двигател на самолет през 2010-та година е повече от 40 страници, в които има диаграми и таблици. В този за малайзийския самолет няма нищо такова, освен една единствена препоръка – да се въведе следене на самолетите в реално време

 

Причината – през последните две години се случиха два големи авиационни инцидента и последната позиция на самолетите не е била известна, се казва в доклада. Но това е същата препоръка, отправена и през 2009 година при изчезването на полет 447, завършва коментара си CNN.