Само за пет месеца, енергийният регулатор е открил почти 3000 нарушения в ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО

Смазващи глоби за десетки милиони левове заплашват трите ЕРП-та. 

 

Само за пет месеца енергийният регулатор е открил почти 3000 нарушения в ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО. Това показват резултатите от одита в трите компании за пет години назад.

 

Обвиненията са сериозни. Повече от две седмици ще отнеме само да бъдат съставени актовете за нарушения. 

 

И трите ЕРП-та са сгазили лука. Според регулатора това е за сметка на потребителите. 

 

Най-много нарушения има при електромерите. Над половината от проверените електромери не са били изрядни и при трите компании. При ЧЕЗ става въпрос за 85% от случаите. 

 

Сериозни нарушения има и при качеството на тока - по-високо или по-ниско напрежение от нормалното, заради което има гръмнали уреди. 

 

А гръмналите уреди и неизрядните електромери далеч не се оказват най-големият ни проблем. Регулаторът е открил финансови нарушения за милиони. Ако тях ги нямаше, е можело да плащаме по-малко за ток през последните пет години. 

 

Дружествата са скатавали стотици милиони, твърдят комисарите. Печелели са повече, отколкото са казвали на Регулатора. Освен това са искали от комисарите да им признаят много по-големи загуби заради лоша мрежа от реалното. 

 

Дружествата не са отчели по-високи печалби от утвърдените им, а са използвали тези икономисани средства, за да си увеличат своите административни разходи – консултантски услуги, мениджърски, всякакъв вид външни услуги”, обясни председателят на ДКЕВР Боян Боев. 

 

Част от тях са възложени на свързани лица.  

 

И трите дружества използват възможност и превъзлагат на свързани с тях лица най-често – холдинговите дружества-майки, като закупуват от тях стоки, материали и услуги”, обясни Боян Боев. 

 

Тези разходи се оказват доста завишени и така, според комисарите, дружествата са спестили от данък. 

 

Според EVN одитът е непрофесионален, хаотичен и преднамерен. 

 

Въпросът има ли връзка между резултатите и изборите, предизвика смеха на комисарите. 

 

„Между решенията на регулатора и изборите няма абсолютно никаква връзка. Много добре разбирам, че определени лица имат полза да правят подобни внушения. Тези внушения и намеци представляват едно абсолютно вмешателство в нашата работа, което, моля ви, не го правете повече”, заяви председателят на ДКЕВР.

 

Енергодружествата ще имат възможност да отговорят на всичките актове, съставени им до този момент. Ако обаче регулаторът отчете, че аргументите им не са достатъчни, ги заплашват глоби от 50 милиона лева. В най-страшния сценарий за тях е глоба общо от 2 млрд. лева. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!