Всеки месец енергодружествата са начислявали по 20 лв. на всеки електромер, изчислиха управляващите

Войната между държавата и енергото продължава. Втори ден данъчните ровят сметките на ЕРП-тата. В случай на сериозни разминавания инспекторите ще проверяват всеки лев за 5 години назад. Днес управляващите изчислиха, че всеки месец енергодружествата са начислявали по 20 лева на всеки електромер.

 

От "Новините на Нова” Елена научава за честата смяна на електромери без подписа на собственика. 10 минути по-късно на вратата се звъни. Съседката й носи протокол – Елена също се е сдобила с нов електромер, без да знае за това. 

Още по темата

 

Всяка година само ЧЕЗ подменя 350 000 електромера. Уверяват, че винаги слагат бележка на вратата два дни преди смяната. В случая обаче бележка няма, разказва Елена. Ако ни няма у дома, в протокола може да се подпише друг, но само в определени случаи. 

 

В случая на Елена подписът е само един – на съседка. Тя обаче се подписала на протоколите на всички в блока, обясниха от ЧЕЗ, затова я броили за домоуправител. 

 

Ако все пак не им вярвате, можете да проверите в Института по метрология. За експертиза там постоянно пристигат електромери. В голям процент от случаите изводът е един - проблемът със сметките не е в неизправни уреди, които се използват. 

 

Макар и рядко, електронните електромери дават дефект - така наречения самоход. Това означава, че електромерът натрупва показания без през него да е преминала електроенергия. Ако електромерът ви върти, въпреки че не сте включили нищо - добре е да поискате поправка.