Защо партиите регистрират огромен брой наблюдатели?

Хора намериха имената си в списък със 7000 наблюдатели за изборите, без да подозират, че са записани. Измамна схема ли е набирането на голяма брой наблюдатели? Какво работи наблюдателят и може ли чрез големия брой да се манипулира резултата от изборите? Марин Николов потърси отговорите.


Какво е наблюдател? Доброволец, необвързан с партия, който да следи за нарушения на изборите. Може да гледа отпечатването и  доставянето на бюлетините, гласуването, може да брои гласовете и да следи какво се записва в протоколите. Тоест, да знае всичко отвъд тайната стаичка.


За разлика от застъпника наблюдателят не работи за пари и не е нает от партия, а от неправителствени организации - предполага се - независими. Една такава организация – „Младежка толерантност” има над 7 000 наблюдатели. Публикува списъка с тях в интернет. На него попада Роса Виктория и случайно вижда името си. И на други свои познати от Хасково – сред които Даниел Петков.


„Открих, че съществувам регистриран официално от ЦИК - в техен списък, излязъл официално в сайта на БТА, беше публикувана тази информация за наблюдатели на Европейските избори, които предстоят. Това означава, че някой използва моите данни, за да ме регистрира мен, както и моята позната”, обяснява Даниел Кирков.

Още по темата


Пред нас говори и Роса Виктория, притеснява се да снимаме лицето й. Имената на Роса Виктория и Даниел фигурират само в стари списъци отпреди четири години, когато са били застъпници на партия „Новото време”. Сега сигнализират централната изборна комисия и след много трудности и дискусии имената им са заличени от списъка на „Младежка толерантност”.  


Големият въпрос е има ли измама тук и кой печели от нея? Като начало търсим отговор от самата неправителствена организация – как е вкарала в списъка си нищо неподозиращи хора. От седмица се опитваме да се свържем с председателя на „Младежка толерантност”, но тя не отговаря на телефона си. Решаваме да ги посетим на адрес.


Оказа се, че адресът, който е посочила независимата организация на електронната си страница, е в сградата водеща българска партия. Партията е ДПС. Питаме охраната за „Младежка толерантност”. Дава ни телефонен номер, който набираме от фоайето. Представяме се, че сме от Нова. Мъжки глас ни отговаря, че „Младдежка толерантност” в сградата няма. Адресът на сайта на фондацията, както и в данните от регистрацията й, съвпадат с партийната централа.

 

Телефона, на който звъннахме - също. Сега охранителят ни казва, че се е объркал и тук нямало „Младежка толерантност”, а само младежката партийна организация.


Обаждаме се на втория телефон, посочен в интернет, който се различава само с една цифра от първия, набран тук.


Изведнъж се оказа, че всички влизащи и излизащи от входа на партийната сграда не знаят дали вътре се помещава „Младежка толерантност”.


Къде е тази организация, съществува ли действително и кой в крайна сметка е набрал тези 7 000 наблюдатели? Никой не отговори на тези въпроси и в следващите три дни – нито организацията, нито партийната централа, която потърсихме чрез пресцентъра.


Според бившия председател на ЦИК професор Михаил Константинов наблюдателите биха могли да оказват психологически натиск с вида и числеността си в изборния ден, но това не трябва да влияе на гласуващите. Колкото до наблюдателите – фантоми.


Потърсихме и човек, който е бил наблюдател на предишни избори – Христо Николов от ромската фондация „Савори”.


Оказва се, че партиите на тези избори не само ползват така наречените независими фондации, но и някои от тях са регистрирани на името на лидерите. Като например Николай Бареков – той лично е председател на две организации – План БГ и Сдружение "България без цензура". Вече са регистрирали общо 14 000 наблюдатели.


Един от членовете на ЦИК, избран с гласовете на БСП, в сред учредителите на сдружението. 3000 наблюдатели има „Европейска алтернатива за развитие“- шефът на фондацията беше кандидат депутат от формацията, част от Реформаторския блок.


Какво ще се случи с Роса и Даниел, които станаха наблюдатели по документи, без да знаят? Има ли нещо повече от злоупотреба с личните им данни? Съществува ли нова схема с наблюдателите – отговорите са в ръцете на прокуратурата. Ако реши да провери.


Повече по темата гледайте във видеото.