Българи работят в инженерния екип в Европарламента

Освен избраниците на 28-те страни-членки, в Европарламента работят хиляди други служители. Колко са българите и с какво се занимават, разказва Яна Николова.


Ако броят на евродепутатите е 751, то тук, в Европарламента, работят 10 пъти повече други служители. 143-ма от тях са българи. А някои от тях заемат доста интересни позиции – например, наши хора има в инженерния екип, който се грижи за това сградата, която виждате зад мен – тази на Европарламента, да бъде стабилна и сигурна както за работещите тук, така и за гостите на институцията.


Българи има и сред екскурзоводите, които показват на туристите най-важните неща от работата на ЕП. А в момента наша сънародничка е в Киев, където е част от евронаблюдателите, които следят какво се случва в Украйна. По-рано се срещнахме и с други българи, работещи в ЕП.


 
Едва ли познавате много хора, които могат да се похвалят с милион и половина приятели във Фейсбук. Е, ние ще ви запознаем  с един от тях. Георги и колегите му са хората, които стоят зад профила на Европарламента в социалните мрежи.


Освен във Фейсбук, Георги създава приятелства и в службата. Работи рамо до рамо с холандец и португалка. И това за него е големият плюс на това да си част от Европарламента. И така - вече 6 години.


Евроентусиазмът е в солидни количества и при Марияна. В България оставя работа и приятели, за да стажува в сърцето на Европа. Кандидатства заедно с 10 000 души. Избират само 135.


Трудно можеш да чуеш млад европеец да говори така, но според Марияна, евроскептицизмът е само едната страна на медала.


Европарламентът дава прехрана и на Тихомир… или май по-скоро обратното. Само на крачка от институцията, той приготвя любимите дюнери на еврочиновниците. А пътят на Тихомир от Кубрат до Брюксел е познат на много от нас. А дали ще се върнат у дома - отговорът и на тримата е "да". Неясно остава обаче кога.


А как ще гласуват и дали ще гласуват въобще нашите сънародници в Брюксел – ще проследим в следващите ни емисии, останете с нас.


Повече по темата гледайте във видеото.