Паралелно с подготовката на Запад, в Източна Украйна и снощи имаше инциденти

Украйна също гласува, но на президентски избори, които се считат за решаващи за бъдещето на страната. Международната общност се надява изборът на нови уравляващи да е първата стъпка към края на конфликта.              


За разлика от хаоса и кървавите сблъсъци край Донецк и Луганск, в останалите 22 области на Украйна обстановката е спокойна. Прогнозите сочат, че в различните региони, на изборите ще се явят между 60 и 80 процента от имащите право на глас 33 милиона украинци.


„Изборите са в цяла Украйна, не в Донецк или Луганск. Няколкостотин избирателни секции не могат да работят нормално, но това няма да попречи на комисията да проведе вота и да обяви резултатите”, обяснява Константин Хивренко, говорител на ЦИК.


Като абсолютен фаворит за поста е сочен Петро Порошенко. В миналото милиардерът е бил част както от прозападно, така и от проруско правителство. Порошенко запази неутралитет по време на сблъсъците в Киев и анексирането на Крим. Според проучванията основния въпрос е не дали "шоколадовия крал" ще спечели, а дали ще го направи още на първи тур.

 

Паралелно с подготовката на Запад, в Източна Украйна и снощи имаше инциденти. Италиански журналист загина, а негов френски колега беше ранен край Славянск. В последните няколко дни в региона бяха убити над 20 души и нормалното провеждане на избори е невъзможно.