Евродепутатите имате цели три работни места – Франция, Белгия и Люксембург

Районът на Елзас е спорна точка между Франция и Германия в продължение на години. Монументът в града значи много – на него е изобразена майка, която е загубила и двамата си синове във войната. Единият се е бил на страната на Франция, а другият – на Германия.

 

Затова неслучайно Страсбург е избран за седалище на Европарламента, като символ на мира в Европа след Втората световна война.

 

Обратно в наши дни – депутатите работят в Брюксел, но веднъж месечно пътуват до Страсбург за пленарни сесии -  или 12 пъти в годината. Отделно – работят и в Люксембург. Тоест – имат цели три работни места.

 

Цената на това движение обаче никак не е малка. Става въпрос за 200 милиона евро на година. Нещо, което кара все повече европейци да се питат – необходимо ли ни е днес всичко това? Противниците на движението изчисляват, че освен парите, то струва и щети за природата.

 

„Във време на лишения, когато националните власти правят болезнени икономии, как можем да оправдаем това разточителство? С какво право поучаваме избирателите си да ограничават отделянето на въглеродни емисии, когато ние произвеждаме 19 хиляди тона от тях всяка година, при местенето си между Страсбург и Брюксел?”, пита евродепутатът Ашли Фокс.

 

Французите обаче не са съгласни. За другата гледна точка ни разказва Катрин Траутман – родена в Страсбург, тя става кмет на града, а доскоро е и евродепутат.

 

„За французите, връзката с Европа е историческа, не е възможно да си представим, че единствената институция на Европейския съюз ще бъде отнета от Франция”, категорична е тя.

 

„Това, което е било символ на възстановената хармония през 1950, сега е символ на разточителство, добавя Ашли Фокс.

 

„10 цента на година на всеки европейски гражданин – това е цената на Страсбург. Но мисля, че въпросът е много политически. Ако отворим тази дискусия,трябва да включим и други институции като централната банка, например. Ще стане голяма бъркотия. А точно в този момент трябва да бъдем много отговорни”, смята Траутман.

 

От Европарламента със сигурност печелят местните - транспортът, таксиметровите услуги, хотелите и едно малко магазинче за сувенири.

 

„След магнитите с катедралата, тези с Европарламента са най-търсени. Той е нещо много важно за града ни”, споделя собственичката Михаела Григориу. Затова и Франция не смята да отстъпва.

 

За да се промени мястото на Европарламента, е необходимо всички държави-членки да се съгласят. А Франция очевидно няма това намерение. Така че поне засега - Европарламентът ще продължи да бъде сред символите на Страсбург, наред с щъркелите. И катедралата.